St. Kvě 8th, 2024
Spread the love

Chudý byl rok 2023 na velké investice do tuzemského autoprůmyslu. Vládě se nepodařilo nalákat Volkswagen ke stavbě gigafactory u Plzně, stagnoval také investiční apetit českých dodavatelů. O letošních výhledech píše týdeník Euro.

Obří investice loni končily v sousedních zemích. Na Slovensku startuje výrobu Jaguar Land Rover, Audi zahájilo produkci elektromotorů v maďarském Gÿoru. Poblíž Budapešti ohlásil také stavbu velké továrny čínský BYD. Řadu investičních peněz nalákalo Polsko.

Letos se ale nová fabrika objeví i v Česku, přesně řečeno v Hrušově u Ostravy. Vitesco Technologies, výrobce pohonných technologií a řešení pro elektrifikaci, tam na konci roku spustí provoz závodu s plně automatizovaným logistickým centrem za 4,7 miliardy korun. V první fázi ho bude obsluhovat 150 zaměstnanců, jejichž počet bude průběžně růst až do plné kapacity přes 1000 lidí v roce 2027. Závod představuje pro Vitesco další klíčovou investici na území České republiky, což potvrzuje výhledový plán investic společnosti do rozvoje elektromobility a elektrifikace v ČR, jejichž celková výše má činit 14,4 miliard korun do roku 2027.

Letošní investice má svým významem přesahovat hranice kraje, což potvrzuje ministr průmyslu a obchodu ČR, Jozef Síkela: „Rozšíření produkce hi-tech komponentů do automobilů v Hrušově přispěje k rozšíření výroby s vysokou přidanou hodnotou. Továrna se stane významnou součástí dodavatelského řetězce čipových technologií vyráběných na našem území.“ Nový závod Vitesca zapojí další místní podniky. Například polovodiče na bázi karbidu křemíku dodá firma onsemi Rožnov pod Radhoštěm. Obě společnosti již dříve oznámily celosvětovou spolupráci v hodnotě 1,75 miliardy eur.

Hlavními produkty ostravské továrny budou nové díly pro elektromobily další generace, jež budou odebírat přední evropští výrobci automobilů. Vitesco pro ně bude připravovat high-tech vysokonapěťové elektronické výrobky pro čistě bateriová elektrická vozidla. Nejnovější technologie bude využívat i samotný závod, který se bude moci pochlubit vysokou mírou robotizace a automatizace procesů.

„Tento unikátní a technologicky velmi komplexní systém výkonové elektroniky, integrující měnič napětí, palubní nabíječku, modul pro rychlé nabíjení a jednotku pro rozvod energie na jednom místě, je ukázkou proměny architektury vozů směrem od spalovacích systémů. Jedná se o úplně nový prvek vyvinutý a navržený výhradně pro elektromobily,“ popisuje produktové portfolio nového závodu Lukáš Rosůlek, Head of Country Vitesco Technologies.

Zdroj: Týdeník Euro

 

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *