So. Dub 27th, 2024
Spread the love

Ministr dopravy Martin Kupka předal při slavnostním vyhlášení v Kongresovém centru Praha cenu pro vítěze jubilejního 30. ročníku ankety Auto roku v České republice. Podruhé v historii se jím stal vůz značky Mercedes-Benz, nová Třída E tak navázala na úspěch modelu SLS AMG z roku 2011.

Odborná porota složená z 20 předních českých motoristických novinářů reprezentujících široké spektrum čtenářů, diváků a posluchačů vybrala celkového vítěze ankety z pětice finalistů. Nové Auto roku v České republice dalo ve své volbě na první místo hned devět porotců, v případě druhého BMW řady 5 to bylo šest porotců.

Vyrovnané to bylo i na dalších pozicích – třetí, čtvrtý a pátý automobil v pořadí dělilo pouhých 12 bodů. A že to porotci neměli vůbec jednoduché, o tom svědčí i fakt, že pouze tři z nich ve své volbě udělili některému z vozů maximální počet 10 bodů.

Systém volby kopíruje model volby evropského Auta roku, které rovněž volí výhradně odborná porota ve dvoukolovém režimu. O titul Auto roku 2024 v České republice se ucházelo celkem 21 vozů nově uvedených na český trh v roce 2023. Porotci ve své volbě zohledňovali celou řadu atributů – technické inovace a technologickou vyspělost vozu, bezpečnost, vliv na životní prostředí a hospodárnost provozu, jízdní vlastnosti, poměr hodnoty a ceny, design, komfort nebo výkonnost – přičemž hlavními faktory hodnocení byly úroveň technických inovací a získaná hodnota za vynaložené peníze.

Auto roku 2024 v České republice

1. Mercedes-Benz třídy E 132 bodů
2. BMW řady 5 118
3. Subaru Crosstrek 90
4. Kia EV9 82
5. Hyundai Ioniq6 78

Odborná porota

Běhal Ondřej (Autosalon.tv), Borský Michal (CNN Prima News), Busta Michal (Business Car), Dittrich Lukáš (Autosalon.tv), Kvášová Sabina (Žena v autě), Hanke Petr (Automobil Revue), Hyan Tomáš (TH Auto), Káňa Leoš (Svět motorů), Kolman Stanislav (Garáž.cz), Lažanský Milan (Novinky.cz), Majurník Jan (Garáž.cz), Mička Jan (Autorevue.cz), Müller Martin (MM
Automotive), Pecák Radek (Deník.cz), Rejlek Jakub (Faster), Rybecký Vladimír (Autoweek), Holeček Petr (Metro/idnes.cz), Šidlák Martin (Flotila), Srpová Eva (Hospodářské noviny), Tomíšek Marek (fdrive.cz)

Zdroj: Petr Horák, SDA, FOTO: Luděk Kortus, Erich Handl

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *