So. Dub 27th, 2024
Spread the love

Forum Karlín hostilo bilanční tiskovou konferenci Renaultu ČR. Šéf importu Zdeněk Grunt komentoval prodejní výkony značek Renault, Dacia a Alpine. Hostem konference byl Fabien Goulmy, MD Renault Cluster EAST.

Generální ředitel importu Zdeněk Grunt zprvu hovořil o globálních číslech uvedených značek, za Česko si chválil hlavně rekordní prodeje užitkových renaultů, které meziročně narostly o 25 procent. Za čísly z velké části stojí jeden velký podařený flotilový obchod.

Co přijde letos? Hodně nových renaultů, u Dacie bude hlavním tahounem pozornosti nový Duster. Sportovní značka Alpine otevře druhou pobočku.

 

 

RENAULT V ČESKÉ REPUBLICE – FENOMÉN ZVANÝ UŽITKOVÉ VOZY

Už třetí rok po sobě patří první příčka tuzemského trhu lehkých užitkových automobilů značce Renault, upozornil šéf importu:

„Své vítězství z let 2021 a 2022 si vozy Renault zopakovaly za rok 2023 s rekordním výsledkem 3524 prodaných vozů, a ještě větším náskokem než předloni. Tržní podíl představoval loni skvělých 15,50 %. Meziroční nárůst byl o 24 %, zatímco mezi roky 2021 a 2022 to bylo o 174 vozů, resp. plus 6,5 %,“ uvedl Grunt.

Největší ofenziva lehkých užitkových vozů Renault ale nastala už v roce 2021, který byl pro značku Renault opravdu přelomovým. Z páté pozice v roce 2020 se vyšvihla na první místo, s meziročním nárůstem prodeje o 1103 vozů, které znamenalo zlepšením o 70,03 % a podíl 13,62 % na českém trhu.

Modelovou nabídku tvoří vozy Renault Express, Kangoo, Trafic a Master. Zejména v poslední době patří všechny užitkové modely Renault mezi volby velkých firem, podnikatelů, ale i živnostníků a jednotlivců, neboť představují moderní a spolehlivé profesionální dopravní porostředky pro přepravu nejrůznějších druhů nákladu nebo také osob.

Renault Master šéfuje dodávkám

Nejprodávanější dodávkou roku 2023 v České republice byl jednoznačně model Renault Master, který má na svém kontě 2202 kusů s meziročním nárůstem o 37 %. Rodina Trafic zaznamenala 805. Renault Express si připsal 542 registrací a model Kangoo zaznamenal 282 prodaných kusů (131 užitkových a 151 osobních).

– Master je č.1 v segmentu H-Van a s podílerm 19,1 % je nejprodávanější dodávkou na českémt rhu

– značka Renault je č.1 na trhu přestaveb opět i za rok 2023 (bez Iveco)

– Trafic je č.2 v segmentu M-Van s podílerm 20,2 %

– Express Van – č.1 v segmentu S-Van L1

– Kangoo Van má velký potenciál zejména ve verzi L2

Základní pilíře užitkových vozů Renault

Zákaznicky atraktivní je především široká modelová řada s bohatou nabídkou rozměrových variant a alternativ pohonů ve všech kategoriích. Výhodou užitkových modelů Renault v ČR je také možnost dodání verzí se speciálními přestavbami podle potřeb zákazníků, a to jak z tovární produkce tak od tuzemských specializovaných dodavatelů, vždy v kvalitě odpovídající příslušným podmínkám značky.

Na úspěchu LCV Renault se také podílí síť center PRO+ se speciálně proškolenými prodejci a experty na oblast poprodejních služeb schopnými zajistit služby a řešení podle potřeb zákazníka, včetně zajištění přestaveb. V České republice jich je takových center již 15.

 32 let na trhu

Renault má v oblasti lehkých užitkových vozidel v Česku dlouhou historii, když první, necelé tři stovky dodávek k nám byly dovezeny už v roce 1992. Od té doby bylo v Česku zaregistrováno už více než 57 tisíc nových vozidel kategorie N1. V tuzemském vozovém parku patří dodávky Renault mezi čtveřici nejpočetněji zastoupených značek, když třetí příčka patří značce Škoda, která už delší čas vozy této kategorie nenabízí, a jejíž flotila patří také k nejstarším. Naopak Renault se může pochlubit tím, že z vedoucí čtveřice disponuje díky úspěšnému prodeji v posledních třech letech nejnižším průměrným „věkem“ svého vozového parku v ČR.

Nadějná budoucnost

Prodejní výsledky lehkých užitkových automobilů Renault za rok 2023 přitom nestály na velkých jednorázových dodávkách, ale na široké paletě odběratelů, velkých i malých. I proto má Renault na rok 2024 opět velké plány. Především přijde na český trh čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu Master, která mimo jiné nabízí revoluční řešení s aerodynamicky optimalizovanou karoserií s označením Aerovan, které umožňuje snížení spotřeby, resp. emisí CO2 až o 21 %, ve srovnání s předchozí generací. Nejen díky dobrým výsledkům za poslední tři roky a modernizované modelové paletě očekáváme slušné výkony také v letošním roce 2024.

2024: HISTORICKÝ ROK Z HLEDISKA UVEDENÍ ZNAČKY RENAULT NA TRH

Rok 2024 bude historickým rokem, kdy bude uvedeno na trh mimo jiné:

– Renault Scénic E-Tech 100% elektrický

– Renault Rafale E-Tech full hybrid

– Renault Master (spalovací a elektrická verze)

– Nová vizuální identita celé modelové řady LUV včetně osobních verzí (Kangoo, Trafic)

– Nový Renault Captur (facelift)

– Renault Symbioz

– Renault 5 E-Tech 100% elektrický – otevření objednávek

DACIA

V roce 2023 bylo registrováno 7 830 vozů Dacia, což značce zajišťuje 3,54% podíl na českém trhu osobních automobilů. V prodeji soukromé klientele se Dacia umístila v TOP4 nejprodávanějších vozů (4 681 ks) a je je první importovanou značkou (bez výroby na území ČR).

Nejprodávanější modely Dacia v České republice:

– JOGGER (2 174 ks) – TOP1 v segmentu MPV-B se 14% nárůstem objemu prodejů vs. 2022

– SANDERO (2 196 ks) – TOP3 v segmentu malých vozidel, v prodeji soukormé klientele TOP2

– DUSTER (3 351 ks) – TOP5 v segmentu SUV-C, první imporovaný model v této kategorii

– SPRING (101 ks) – zůstává stále nejdostupnější elektromobil z mainstreamových značek

– pohon ECO-G (3 326 ks) – TOP1 v LPG přímo z výroby s podílem 95 % trhu

2024 : UVEDĚNÍ NOVÝCH MODELŮ NA Český TRH

Dacia uvede na trh nové modely:

– nový Duster, v prodeji od jara 2024.

– Jogger Hybrid, v prodeji od jara 2024.

– 100% elektrický model Spring se zcela novým designem exteriéru a interiéru, který se začne prodávat v létě 2024.

Na konci roku 2024 značka představí Bigster, vůz segmentu C.

ALPINE

V létě 2022 oznámila značka Alpine otevření svého prvního prodejního místa v České republice. Po Maďarsku a Slovinsku byl vstup do Česká republiky plně v souladu se strategií silné mezinárodní expanze značky. Cílem strategie pronikání na nové trhy a rozšiřování evropské dealerské sítě je podpořit rozvoj prodeje značky Alpine

V roce 2023 se prodalo v České republice celkem 23 vozů včetně modelu A110 R Le Mans. Vysoké verze (GT, S a R) tvořily 83 % prodejního mixu.

První Alpine centrum je v Praze. Provozuje ho jeden z největších prodejců vozů Renault a Dacia, společnost Pyramida Průhonice. Showroom o rozloze 180 m2 se nachází na jedné z nejoblíbenějších nákupních ulic ve městě, v nákupní zóně Průhonice. V showroomu jsou použity nejnovější prvky vizuální identity značky a zákazníkům je nabízen 100% zážitek « Alpine ».

Značka chystá otevření druhé pobočky

Rok 2024 přinese značce Alpine v České republice další změnu, a tou je otevření druhé pobočky. Společnost OPPORTUNITY, spol. s r.o. otevírá pobočku zastoupení značky Alpine v Brně na jaře tohoto roku.

Erich Handl, TK Renault, Karlín, FOTO a VIDEO Luděk Kortus

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *