Čt. Kvě 9th, 2024
Spread the love

Jedna z nejvýraznějších postav managementu mladoboleslavské automobilky Škoda, ale i české automotivní sféry, Ing. Vratislav Kulhánek dr. h. c. mult., se v pondělí 20. listopadu dožívá kulaté osmdesátky.

Rodák z Českých Budějovic vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a European Busienss School. Je současně držitelem čestných doktorátů na několika univerzitách. Od roku 1984 pracoval v podniku Motor Jikov České Budějovice, a když jej převzala společnost Robert Bosch, se stal v letech 1992 až 1997 výkonným ředitelem tohoto závodu.

V roce 1997 byl po tragické nehodě Ludvíka Kalmy vybrán na post předsedy představenstva a následně předsedy dozorčí rady automobilky Škoda Auto, ve které působil do roku 2007. Za deset let vedení jedné z našich největších a nejúspěšnějších společností se významně zapsal do moderní škodovácké historie. Byl také posledním českým šéfem automobilky Škoda, když po něm tuto funkci zastávali již jen němečtí manažeři. Ve stejném období byl také prezidentem Sdružení automobilového průmyslu.

Jeho pracovní záběr byl až neskutečný, mezi roky 2004 až 2008 stál také v čele Českého svazu ledního hokeje, působil rovněž ve výkonném výboru Českého olympijského výboru, Správní radě Karlovy univerzity, Vědecké radě Vysoké školy ekonomické a v řadě dalších institucí.

Po skončení angažmá ve Škodě Auto, působil jako předseda správní rady společnosti AAA  Auto, byl prezidentem  Czech Institute of Directors, členem výboru Asociace exportérů, dozorčí rady Pojišťovny Kooperativa nebo jako poradce v Tatra Trucks.

V červnu 2017 se ucházel jako kandidát za stranu ODA o zvolení prezidentem České republiky a ve volbách obsadil 9. místo.

I na prahu své osmdesátky je stále velmi aktivní, věnuje se nadále poradenské činnosti, čile sportuje a překypuje životní vitalitou. Jménem redakce Automakers přejeme dnešnímu oslavenci, hlavně hodně zdraví, a aby mu vydržel jeho elán co nejdéle a mohl si užívat činorodé práce, úspěchů, radostí i svých osobních zálib.

Zdroj: Karel Beránek

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *